Het rookhok verdwijnt: ‘Roken kan, maar niet meer op ons terrein’

De aanval op de sigaret bereikt de werkvloer: in het nieuwe jaar sluiten grote bedrijven en organisaties het rookhok. Medewerkers van het hoofdkantoor van ABN Amro aan het Gustav Mahlerplein moeten vanaf volgende week een eindje wandelen als ze een sigaretje willen. Op het binnenplein roken mag niet meer, met ingang van 1 januari moeten rokers ten minste vijftig meter verderop op de Zuid­as zijn. “Roken kan, maar niet meer op ons terrein,” zegt een woordvoerder. Zulk beleid volgen meer grote ondernemingen en organisaties: het rookhok op de werkvloer gaat eraan.

20 euro per pakje

Dit treft ook rokende redacteuren van Het Parool: uitgeverij DPG Media heft de rookruimte bij de redactie op. Verzekeraar Achmea verwijdert in het nieuwe jaar alle rookfaciliteiten van zijn terreinen en begint de campagne Achmea Rookvrij. Doel is een rookvrije generatie in 2040, zoals staat in het Nationaal Preventieakkoord. Daarin hebben de overheid en zeventig organisaties afspraken gemaakt om, onder meer, roken aan te pakken.

Frits van Dam, secretaris van stichting Rookpreventie Jeugd, verklaart het succes uit de ijver van staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. “Als het aan hem ligt, zou een pakje sigaretten al 20 euro kosten. In Engeland en Australië is namelijk al aangetoond dat het substantieel verhogen van de prijs echt leidt tot minder rokers.”

De gemeente Amsterdam probeert sinds 2016 ambtenaren het roken te ontmoedigen met een verbod in een straal van twintig meter rondom de Stopera. Eerder was Amsterdam de eerste gemeente ­­die expliciet tabaksontmoediging opnam in beleid.

Het Amsterdam UMC is sinds 1 oktober van dit jaar rookvrij, in navolging van het OLVG. Het gaat niet om hygiëne, zegt een woordvoerder, ‘maar het is toch prettig als een patiënt een arts tegenover zich heeft die niet naar nicotine ruikt’. Vooral het beruchte rookgordijn, dat bezoekers moesten passeren bij de hoofdingangen van hun ziekenhuizen, was velen een doorn in het oog.

Het Trimbos Instituut voor verslavingszorg verbood dit jaar al medewerkers én bezoekers op het terrein te roken. “Wij vinden dat wij het goede voorbeeld moeten geven,” zegt Marc Willemsen, wetenschappelijk directeur tabaksontmoediging. “Wij schenken ook geen alcohol bij de kerstborrel.” Wie nog rookt, krijgt bij Trimbos informatie over stoppen. Ook andere bedrijven bieden personeel stopcursussen aan, soms gratis.

Thuiswerken

Om te stoppen met roken is intrinsieke motivatie nodig, zegt Wendy van De Nesse die bij Psymind rokers helpt. “Het begint altijd bij jezelf. Als rokers nog niet toe zijn aan stoppen, heeft het nog steeds niet veel zin om hen uit het kantoor te verbannen.”

Ook ABN Amro weet dat. “Als je thuiswerkt controleren we ook niet hoeveel sigaretten je opsteekt,” aldus een woordvoerder. “We kunnen niet voor mensen beslissen wat ze moeten doen. Dat grote bedrijven de strijd aanbinden met de sigaret, wil niet zeggen dat heel werkend Nederland rookvrij wordt. “Er is een groot verschil tussen witteboordenwerkers en mensen die praktisch werk doen,” aldus Van Dam, secretaris van stichting Rookpreventie Jeugd.

Dat komt mede door de werkom­geving, is de verklaring van stichtingvoorzitter en longarts Wanda de Kanter. “Bouwvakkers werken bijvoorbeeld grotendeels buiten. Daar kun je niet over gaan als werkgever.” Sowieso roken laagopgeleiden meer dan gemiddeld. De Kanter: “Op de een of andere manier bereiken de maatregelen hen niet.” Van Dam: “Je krijgt een vervelende tweedeling in de maatschappij. Mensen die laagopgeleid zijn, roken meer en langer, met als gevolg dat ze gemiddeld zes jaar korter leven.”

Bron: Parool.nl